Mūsdienās jau ir tik daudzas lēcas internetā un veikalos – kādā veidā veikt pareizu atlasi?

Pēc tam, kad tika izgatavotas lēcas acīm, tad pilnībā pārvērtās cilvēku izpratne par redzes problēmu korekciju. Pacienti, kas slikti redz tālu vai tuvumā, var arī bez bailēm braukt, nodarboties ar sportu, peldēties kā arī saredzēt dažāda veida uzrakstus bez brillēm. Taču kā tad lēcas acīm radās?

Tas laikam liekas ne visai ticami, bet centieni izstrādāt lēcas acīm bija jau uzsākti sešpadsmitā gs. beigās un tas bija paša Leonardo da Vinči mēģinājums. No tā palikušajos pierakstos bija 1508. gada uzmetumi, kur aprakstīta ierīce, kas paredzēta redzes koriģēšanai. Šajos dokumentos aprakstīts, ka sava veida lēca jāuzliek uz acs un tā palīdz redzēt. Mūsdienās zinātnieki ir pārliecināti, ka tieši šis da Vinči izgudrojums pārtapa jau par mūsdienu lēcas paraugu.
Taču Leonardo izgudrojums tad nemaz nedabūja atzinību un gandrīz 400 gadus tika aizmirst. Vienīgi 1887.g. stikla pūtējs F. Mullers izmantoja da Vinči ieceri. Tika radītas sava veida protēzes, kuras atdarina acs veidolu. Lēcas daļa, kas ir uz acs baltuma, bija no balta stikla, taču sastāvdaļa, kas ir virs zīlītes – no caurspīdīga.
Un tad pa īstam liels sasniegums bija tad, kad tieši Kevins Tauhey 1947.g. izgatavoja pirmās kontaktlēcas ar tiešām mazu diametru, kurš apklāja tikai radzeni, šīs kontaktlēcas tika taisītas no pvc, un tās nebija līdzīgas stiklam. Un tad kontaktlēcas palika tādas, kādas tad tās mēs redzam uz šodienu.

Savukārt šobrīd pat iespējams nopirkt kontaktlēcas internetā, protams, kad Jūs zināt, kāda veida lēcas nepieciešamas. Taču ir pat tāda tipa kontaktlēcas interneta veikals, kurā ir acu ārsti, kas var pārbaudīt klientu acis un izrakstīt receptes. Tehnoloģijas attīstās un viss paliek ērtāks. Turklāt, kad pirms tam pirmās lēcas bija tiešām diezgan padārgas, taču šobrīd lēcas cena patīkami izbrīna.

Kontaktlēcu tipi kā arī kontaktlēcas interneta veikals – kādā veidā sameklēt un kādā veidā nopirkt?

Pirmais, kam tad pievērst īpašu uzmanību, izvēloties kontaktlēcas, ir tas, vai tās jau ir mīkstas, vai cietas. Cietās kontaktlēcas ļoti pilnveidojās. Vispirms viņas bija izgatavotas no stikla, vēlāk jau no organiska stikla, plastmasas un pārklāja visu acs priekšējo virsmu. Pats pēdējais posms bija tieši izgatavošana no īpaša materiāla – silikona akrilāta. Galvenās cieto kontaktlēcu īpašības būs minimāls attēla izkropļojums (šeit pats materiāls visvairāk saglabā to formu), bojājumu izturība, mazāk nokļūst netīrumi uz tā, nepieciešamība mitrināt lēcas jau ir daudz mazāka, tā kā tās nesatur ūdeni un neizžūst ilgstoši lietojot, labi rūpējoties, izmantošanas termiņš pārsniedz mīksto lēcu lietošanas termiņu. Savukārt mīkstās kontaktlēcas jau ir izgatavotas no speciāla elastīga materiāla – hidrogēla vai arī no silikona hidrogēla. Pēc maiņas vajadzības lēcas iedalās: 1 dienas kontaktlēcas (vienreizējās lietošanas), nedēļas vai divu nedēļu kontaktlēcas, plānveida lēcas, kuras jānomaina ik pēc 1-3 mēnešiem un visbeidzot tradicionālās, kuras var mainīt ik pēc 6 mēnešiem. Protams, kontaktlēcas cenas būs atkarīgas ne vien no materiāla, bet arī no nēsāšanas ilguma. Bez tam vel ir pieejamas krāsainās kontaktlēcas, kuras var pilnībā izmainīt ārējo izskatu. Kontaktlēcas internetā jau ir pieejamas milzīgā vairumā un vēl lietpratēji Jums var arī sniegt pilnīgas atbildes to izvēlē. Nav noliedzams, ka, nozīmīgi, lai lēcas cena nav sevišķi maza, tā kā kvalitātei šajā gadījumā jau ir ievērojama nozīme un vislabāk atlasīt pārbaudītu ražotāju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.